Innovaties ontwikkelen

In november 2017 heeft NS innovatiestudio M-Lab geopend. Hier sleutelt NS aan de ambitie om ‘dé reisgids van het openbaar vervoer’ te worden en innovaties te ontwikkelen die hierbij passen. Voorbeelden zijn inloggen bij de trein en zien waar zitplaatsen zijn, of onderweg kijken waar de hoofdconducteur is en hem direct een vraag stellen via de Reisplanner app. M-Lab is de kraamkamer van de NS Reisplanner Xtra waar we de reisinformatie en -communicatie van de toekomst ontwikkelen.

Routeinformatie voor machinisten

De TimTim (Tablet met informatie voor machinisten over Trajecten Infrastructuur en Materieel) is sinds 2017 het routeinformatiesysteem voor machinisten. De TimTim toont informatie over bijvoorbeeld de treindienstregeling, tijdelijke snelheidsbeperkingen en gladde sporen. De TimTim werd intern verkozen tot innovatie van het jaar.

Intelligent Platform Bar

De Intelligent Platform Bar (IPB) is een led-display waarop reizigers de stoppositie van een trein en de deuren kunnen zien. Daarnaast geven ze weer waar je op het perron de ingang van de (stilte)coupe voor de eerste en tweede klasse vindt, net als het toilet en de plekken voor rolstoelen en fietsen. De IPB is in 2017 geïntroduceerd op station Schiphol Airport.

NS Innovatiefonds

NS stimuleert startende ondernemers om innovatieve, slimme mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen, onder andere door investeringen met NS Innovatiefonds. In 2017 investeerden we onder andere in de Delftse start-up Hardt hyperloop: dit is het eerste bedrijf in Nederland dat zich met de ontwikkeling van hyperloop (transport met pods door een lage druk buis) bezighoudt. Hardt is voortgekomen uit het winnende team van TUDelft dat deelnam aan de SpaceX Hyperloop challenge van ondernemer Elon Musk (Tesla). In 2017 zette Hardt de eerste stappen in de ontwikkeling van hyperlooptechnologie. Daarnaast investeerde NS afgelopen jaar in een bedrijvenkaartaanbieder om het zakelijk gebruik van het OV te stimuleren.

NS neemt ook deel aan Mainport Innovation Fund II (MIF). MIF II investeerde in 2017 in drie start-ups die in de gedeelde fondsfocus van NS en partners KLM, Schiphol Airport, TUDelft en het Havenbedrijf van Amsterdam vallen: Parcompare, We4Sea en Synple. Deze bedrijven zijn actief in parkeren rondom luchthavens, optimalisatie van brandstofverbruik van zeeschepen en optimalisatie van logistiek.