Over NS en de HSL-Zuid

Na het uit dienst nemen van de V250 in 2013 heeft NS afspraken gemaakt over een alternatief HSL-treinaanbod: een mix van hogesnelheidstreinen en Intercity’s. Ook is er afgesproken meer treinen te laten rijden over de hogesnelheidslijn door de komst van binnenlandse Intercity’s van en naar het hoofdrailnet. Tot slot zegde NS toe meer buitenlandse bestemmingen te gaan bedienen via de HSL-Zuid (Lille en straks Londen) en om de frequentie van Thalys flink te verhogen.

In 2013 startte NS met Intercity direct Amsterdam-Breda en een jaar later herstelde NS de Benelux-verbinding. Deze rijdt, als Intercity Brussel, weer elk uur tussen Amsterdam en Brussel zonder toeslag en reservering via onder andere Schiphol, Den Haag en Rotterdam. De Thalys ging van 8 naar 14 ritten per dag en de Franse stad Lille werd twee keer per dag toegevoegd als bestemming. In april 2017 is de Intercity Den Haag-Eindhoven geïntroduceerd. Deze trein rijdt deels over de HSL-Zuid en reizigers op het hele traject hebben 11 minuten minder reistijd.

Treinritten per dag

De Intercity direct over de HSL-Zuid biedt tussen Amsterdam en Breda 70 ritten per dag. Tussen Amsterdam en Rotterdam zijn dat er dagelijks 62: elk kwartier een trein per richting tussen Amsterdam en Rotterdam, twee per uur rijden door naar/vanaf Breda. Daarnaast rijdt Thalys 14 treinen per dag van Amsterdam naar Brussel, 10 daarvan rijden dagelijks door naar Parijs en 2 keer per dag gaat een trein naar Lille. Met de treindienst tussen Den Haag en Eindhoven rijdt NS in totaal 233 treinritten per dag over de HSL-Zuid.

Treinritten per dag op de HSL-Zuid

2013

2017

Intercity direct

  

Amsterdam-Breda

 

70

Amsterdam-Rotterdam

 

62

Intercity Den Haag-Eindhoven

 

73

Thalys                 

  

Amsterdam-Parijs

8

26

Amsterdam-Lille

2

2

Treinritten per dag op de HSL-Zuid

Vanaf april 2018

Intercity Brussel

16

Eurostar

4

Dat aantal neemt komende jaren toe. Eurostar start vanaf 4 april 2018 met een rechtstreekse treinverbinding vanaf Londen naar Amsterdam. Richting Engeland gebeurt dat voorlopig nog met een overstap op Brussel-Zuid, in afwachting van paspoortfaciliteiten op de Nederlandse vertrekstations. NMBS en NS zijn druk bezig met de voorbereidingen en testritten van de Intercity Brussel over de hogesnelheidslijn en koersen op start van deze treindienst vanaf 9 april 2018. De trein zal net als nu 16 keer per dag rijden: 12 keer per dag is Amsterdam Centraal aankomst- en vertrekstation, 4 keer per dag is dit Den Haag HS. 

Complexiteit HSL-Zuid

De HSL-Zuid is complex. De combinatie van infrastructuur, beveiliging, materieel en dienstregeling is uniek. Over de HSL rijden diverse type treinen in hoge frequentie. De HSL-lijn bestaat uit zowel nieuw aangelegd als conventioneel spoor. Treinen die over de HSL rijden, zoals Den Haag-Eindhoven, Intercity direct en straks Intercity Brussel en Eurostar, hebben hierdoor op hun traject te maken met meerdere systeemovergangen voor zowel stroomvoorziening als beveiligingssysteem. Dit alles zorgt voor een hoge storingsgevoeligheid. Storingen kunnen al snel grote gevolgen voor reizigers hebben.