Een nieuwe cao

NS en vakbonden (FNV, VVMC, VHS en CNV) hebben in 2017 een nieuwe cao afgesloten voor de periode van 2017 tot 2020. NS vindt het belangrijk dat medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen en op een gezonde en gemotiveerde manier kunnen werken. Hierover zijn in de cao goede afspraken gemaakt met de vakbonden:

Individueel budget

Alle NS-medewerkers krijgen drie jaar lang een individueel budget van in totaal 750 euro. Zij kunnen dit bedrag gebruiken voor faciliteiten en activiteiten die aansluiten bij hun persoonlijke wensen op het gebied van gezond en gemotiveerd werken. Bijvoorbeeld voor een abonnement op een sportschool of een opleiding.

Mobiliteit

NS stimuleert mobiliteit onder meer door oriëntatiedagen te organiseren. Medewerkers maken tijdens zo’n dag kennis met het werk van collega’s in een ander werkveld en met ontwikkelplekken voor roostergebonden medewerkers.

Deeltijdregeling pensioen

Een deeltijdregeling voor pensioen geeft oudere medewerkers vanaf 1 januari 2020 de mogelijkheid om in stappen naar het pensioen te groeien door structureel de werkweek te verkorten. Zij gaan volgens de regeling 28 uur werken, krijgen salaris voor 32 uur, en bouwen pensioen op over 36 uur. Dit kan vanaf vijf jaar voor de AOW-leeftijd. Deze regeling is financieel aantrekkelijker dan de huidige ouderenregelingen en medewerkers krijgen meer vrije tijd. De huidige ouderenregelingen blijven bestaan.